Maak kennis met de gezichten achter Viven

Tony en Krystle Traen, de drijvende krachten achter de brouwerij, zijn al meer dan twintig jaar gepassioneerd met Viven bezig.

Krystle, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België, is verantwoordelijk voor de smaak en de productie van de verschillende bieren die het gamma rijk is. Ze stelt de recepten samen en brouwt de eerste testbatches in de Damse ketels. Wanneer een nieuw bier geproefd en goedgekeurd werd door Krystle verhuist de productie naar de Proefbrouwerij in Lochristi om grotere hoeveelheden te kunnen brouwen.
since 1999
Tony staat in voor de administratie, het transport en de verkoop. Hij startte, ondertussen meer dan twintig jaar geleden, het Viven verhaal rond de kerktoren van Vivenkapelle en maakte er gaandeweg een internationaal gelauwerd merk van.

Historiek

2020

Nieuwe site gaat van start

Viven lanceert nieuwe website, waar nu eindelijk het volledige gamma (originals, craft series and de nieuwe experimentum bieren) online te raadplegen is. De online shop wordt geactiveerd en op deze manier proberen ze hun bieren nog toegankelijker te maken

2019

Viven champagner weisse wordt een original

Tijdens de experimentum bieren worden er ook polls gehouden onder de deelnemende horeca om feedback te krijgen over de nieuw gebrouwen bieren. Deze blonde rakker met 4,8% wordt door het gebruik van champagne gist volop geprezen. Hierdoor werd de Viven champagner weisse toegevoegd aan de originals van Viven.

2019

Viven craft series

Een nieuwe craft stream aan bieren binnen de brouwerij wordt voorgesteld. Uit de experimentum bieren zijn er 4 telgen geselecteerd met als basis de feedback die ze hadden. De eerste die op grotere schaal wordt gebrouwen in Sijsele is de Viven premium tripel, daarna de Viven barley wine, de spiced ambree en als laatste de New England Ipa. Op deze manier representeren ze met hun brouwerij een grote schaal binnen het huidige craft bier segment.

2018

Nieuwe 12HL brouwerij

De brouwerij is nu echt te klein geworden. In Sijsele wordt ter plaatse een nieuwe brouwerij gemaakt en opgestart. Toch wel uniek! Vanaf nu kunnen ze op hun automatisch brouwhuis beginnen werken aan een vast aanbod van de vele experimentum bieren.

2017

Experimentum, nieuwe bieren met vallen en opstaan

Met het gebruik van de nieuwe brouwerij wordt er per maand een nieuw bier gebrouwen. Hieruit vragen ze aan de deelnemende horeca een feedback over het bier. De mensen vinden de diversiteit top en delen volop hun mening zodat er steeds meer kan gefinetuned worden.

2015

Nieuwe brouwerij in Sijsele

In 2015 wordt er een nieuw brouwhuis geplaatst in de Sijseelse gebouwen. Vanaf nu kunnen er nog veel meer soorten worden gecreëerd. Ze gaan volop aan de slag.

2015

Opstart Viven master ipa

Ondertussen is Krystle ook bij de brouwerij gekomen. Samen hebben ze het idee om een nieuwe ipa te brouwen. Deze ipa moet het verhaal brengen van Tony's grootouders. Zijn grootmoeder was een Duitse, die tijdens de 2de wereldoorlog, in Sijsele was verzeild als zangeres voor de Duitse officieren. Tony's grootvader was Master mechanic op de geïmproviseerde landingsbaan tussen Sijsele en Brugge (meerbepaald in Male). Samen begonnen ze tijdens de oorlog hun romance, was best een risico niet? Maar de liefde overwon... En op basis van dit, brouwen ze een ipa gebaseerd op de Merkur hoppe (is een Duitse! hoppe) en het bier heet Master! ipa ;-) cheers

2007

Uitbreiding van de bieren met Viven ale - Viven porter - Viven imperial ipa

Tony raakt steeds meer gebeten door de brouwerij microbe en start samen met Dirk Naudts enkele testbrouwsels op. Met hier vooral de nadruk op bieren met een hoppig karakter. Dit blijkt al snel een schot in de roos en de drie bieren worden toegevoegd. In 2007 was de ipa bierstijl nog niet zo gekend, dus we mogen wel stellen dat we één van de eerste brouwerijen zijn die een ipa serveerden op de Europese biermarkt.

2005

Overname en rebranding: Viven

Het voortbestaan van de biertjes, ondertussen goed gekend onder de inwoners, komt in gevaar. De initiële oprichter houdt ermee op maar heeft geen opvolging. In de zoektocht naar een opvolger wordt met Tony Traen van Drankenservice Traen (DST) de geknipte persoon gevonden. Hij geeft de bieren een nieuw elan en herdoopt ze tot Viven Blond en Viven Bruin.

2001

Een bruine variant: Klooster van Viven

De blonde 'Kapel van Viven' krijgt er een bruine variant bij: 'Klooster van Viven'

1999

Hoe het begon: Kapel van Viven

Viven dankt zijn naam aan het dorpje Vivenkapelle. Meer dan twintig jaar terug eerde hobbybrouwer en fiere inwoner, Willy de Lobel, zijn gemeente door één van zijn bieren naar haar te vernoemen. De blonde dorstlesser kreeg de naam 'Kapel van Viven', genoemd naar de eeuwenoude kapel die de geschiedenis van het dorp kleur gaf. Het biertje werd meteen een succes onder de bewoners.

Are you ready
for Viven?

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

 
Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Meer info.
since 1999